סגנונות ניהול קונפליקטים בארגון: הגישה הנכונה לסיטואציות שונות
בכל ארגון, קונפליקטים הם בלתי נמנעים. אם זה בין עובדים לעובדים, עובדים למנהלים ומנהלים למנהלים. המפתח אינו במניעת קונפליקטים אלא בניהולם בצורה יעילה. הבנת סגנונות ניהול קונפליקטים שונים חיונית ליצירת סביבת עבודה נעימה והרמונית. בואו נבדוק את הגישות הנכונות למצבים שונים, בין אם מדובר בקונפליקטים בין מנהלים ובין אם מדובר בקונפליקטים בין עובדים.
סגנונות ניהול קונפליקטים בארגון - כל מה שחשוב לדעת
הגישה השיתופית
תארו לכם את זה: חדר ישיבות מלא במנהלים שעורכים סיעור מוחות על פרויקט קריטי. רעיונות סותרים צצים, וזה זמן קבלת ההחלטות. הגישה השיתופית, המכונה גם פתרון בעיות, זורחת במצבים כאלה. סגנון זה מעודד תקשורת פתוחה ושיתוף פעולה, ומאפשר למנהלים לעבוד יחד כדי למצוא פתרון שיתאים לנקודות המבט של כולם. מדובר בהפיכת קונפליקטים להזדמנויות לפתרון בעיות יצירתי.
המגע הסמכותי
בעולם המהיר של קבלת החלטות, לפעמים אין מקום לוויכוחים ארוכים. מנהלים, במצבים מסוימים, צריכים לקחת את ההובלה במהירות. סגנון ניהול סמכותי כולל גישה נחרצת שבה מנהל מקבל החלטה חד צדדית. זה יכול להיות יעיל במצבים שבהם הזמן הוא המהות, או שיש צורך בפתרון ברור ומהיר כדי למשוך את הצוות קדימה.
הרוח המתפשרת
קונפליקטים של עובדים יכולים לנבוע לעתים קרובות מדעות או העדפות שונות. ניהול קונפליקטים בארגון באופן פשרני מעודד עובדים למצוא דרך ביניים על ידי עשיית ויתורים משני הצדדים. זה כמו למצוא פתרון win-win שבו אף אחד מהצדדים לא מקבל את כל מה שהם רוצים, אבל שניהם מרוויחים מספיק כדי להתקדם. סגנון זה מטפח שיתוף פעולה ושומר על אווירת עבודה חיובית.
אסטרטגיית ההימנעות
לא כל קונפליקט דורש תשומת לב מיידית. קונפליקטים מסוימים עשויים להיות מינוריים או בעלי פוטנציאל להיפתר מעצמם עם הזמן. במקרים כאלה, אסטרטגיית ההימנעות נכנסת לתמונה. מנהלים עשויים לבחור לסגת זמנית, ולאפשר למצב להתקרר או לעובדים לפתור את הקונפליקט בעצמם. אמנם הימנעות לא צריכה להיות אסטרטגיה ארוכת טווח, אבל היא יכולה להיות יעילה במקרים מסוימים.
הגישה המפרגנת
דמיינו לעצמכם צוות שעובד על פרויקט שבו חבר אחד מתקשה לעמוד בזמנים עקב בעיות אישיות. שיטה של ניהול קונפליקטים בין עובדים על ידי פרגון - כרוכה בהצבת הצרכים והדאגות של הצד השני בראש סדר העדיפויות. במקרה זה, מנהל עשוי לבחור להכיל את חבר הצוות המתקשה על ידי חלוקה מחדש של משימות או מתן תמיכה. זוהי גישה חומלת שמעריכה מערכות יחסים על פני תוצאות מיידיות.
העמדה התחרותית
בתרחישים מסוימים, קונפליקטים נובעים מאינטרסים או משאבים מתחרים. סגנון תחרותי כרוך בגישה אסרטיבית יותר שבה יעדים של צד אחד מקבלים עדיפות. אמנם סגנון זה עשוי להיות יעיל במצבים בהם יש צורך בפעולה מהירה ונחרצת, אך יש להשתמש בו בתבונה כדי להימנע מטיפוח תרבות של יריבות בתוך הארגון.
נתיב העימות
במצב שבו עובדים מתנגשים כל הזמן, ומשפיעים על הדינמיקה של הצוות. סגנון ניהול קונפליקטים ועימותים כרוך בטיפול חזיתי בקונפליקטים. מנהלים יכולים להתערב, לאפשר דיונים ולהנחות עובדים לקראת פתרון המחלוקות ביניהם. מדובר בהכרה בבעיות ומתן פלטפורמה לתקשורת פתוחה למציאת בסיס משותף.
התאמת סגנונות למצבים
החוכמה בניהול קונפליקטים יעיל טמונה בידיעה מתי להשתמש בכל סגנון. אין גישה אחת שמתאימה לכולם. מנהל מיומן מכיר בייחודיות של כל סיטואציה ומתאים את סגנון ניהול הקונפליקטים שלו בהתאם. מדובר על גמישות, הבנת ההקשר ובחירת הגישה המתאימה ביותר לדינמיקה הספציפית.
***
לסיכום, קונפליקט הוא חלק טבעי בכל מקום עבודה, אך אופן ניהולו יכול לעשות את כל ההבדל. סגנון ניהול קונפליקטים בארגון באופן נכון תלוי במצב, בין אם זה בין מנהלים שמקבלים החלטות קריטיות או עובדים שחווים קונפליקטים בין אישיים.
אם גם אתם שואפים לספק כלים למנהלים בארגון או זקוקים להכוונה בהתמודדות עם קונפליקטים, פנו אלינו עוד היום. אנו בפלוס - חברת ייעוץ עסקי וארגוני שמתמחה באנשים וביצועים נשמח להמליץ לכם על מספר דרכים בהן תוכלו לנהל קונפליקטים בארגון. על ידי הבנה ויישום של מגוון סגנונות ניהול, גם הארגון שלכם יכול לטפח סביבת עבודה חיובית שבה קונפליקטים אינם מחסומים אלא הזדמנויות לצמיחה ושיתוף פעולה.
לקבלת מידע נוסף אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר בכל עת!